top of page

KLARA MIKLIČ

Klara Miklič je svojo glasbeno pot pričela s petimi leti v nižji glasbeni šoli v Grosuplju. Osem let je igrala violino, med tem časom končala tudi šest razredov citer, se z njimi udeležila državnega tekmovanja in prejela zlato priznanje. Poleg tega se je tri leta izobraževala v solopetju. Ob koncu nižjega glasbenega izobraževanja je za svoje glasbeno udejstvovanje prejela posebno priznanje in nagrado Glasbene šole Grosuplje. 

Svoje glasbeno izobraževanje je nato nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, smer violina. V času srednješolskega izobraževanja je sodelovala v komorni zasedbi klavirskega kvarteta. Ta je pod vodstvom profesorja Tomaža Lorenza osvojila zlato plaketo in prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju komornih skupin v Trstu.

Po maturi se je vpisala na Akademijo za glasbo, kjer je zaključila magistrski študij glasbene pedagogike in prejela naziv magistrica profesorica glasbene pedagogike. V okviru Akademije za glasbo je v letu 2015 sodelovala na mednarodnem tekmovanju iz solfeggia in prejela prvo nagrado ter zlato plaketo, v letu 2017 je na istoimenskem tekmovanju dosegla drugo nagrado, v letu 2019 pa zlato plaketo, prvo mesto in edino podeljeno tretjo nagrado. 

Leta 2018 je Univerza v Ljubljani Klari Miklič podelila priznanje za posebne dosežke in udejstvovanje na področju obštudijskih dejavnosti.

Dodatno se je usposabljala za poučevanje po pedagoških načelih Edgarja Willemsa, ki vključuje otroke v glasbeno izobraževanje na postopen in izredno ustvarjalen način, in to že pri treh letih starosti. Iz tega študija je v juliju 2018 tudi diplomirala v Franciji in prejela diplomo iz glasbene vzgoje Willems z zaključno oceno zelo dobro.

Obiskuje tudi različne seminarje v povezavi z montessori pedagogiko in Kodalyjevim sistemom.

Danes Klara projektno sodeluje z igranjem violine z različnimi orkestri, igra v duu Tvoja glasba s pianistom Ernestom Mikličem, poje solistično pod mentorstvom prof. Janka Volčanška, prav tako tudi v različnih pevskih zborih, med drugim v petčlanski vokalno-inštrumentalni skupini Mlada zarja.

ERNEST MIKLIČ

Ernest Miklič je svojo glasbeno pot začel pri sedmih letih. Z učnimi urami klavirja je nadaljeval pri prof. Cvetki Krampelj, nato pa se je vpisal na Konservatorij za glasbo Jurija Slatkonje v Novem mestu. Izobraževal se je na smereh glasbeni stavek, klavir, solo petje in orgle. Po opravljenem srednješolskem glasbenem izobraževanju na ljubljanskem Konservatoriju za glasbo in balet je bil sprejet na Akademijo za glasbo v Ljubljani. Tam je prejel Prešernovo nagrado in leta 2017 magistriral iz kompozicije pod vodstvom prof. Janija Goloba ter prejel naziv magister akademski glasbenik skladatelj.

Že v srednješolskih letih je redno deloval kot korepetitor solo pevcem in pevskim zborom. Kot pianist je deloval v različnih komornih zasedbah različnih žanrov – od klasične glasbe preko popa, rocka, tanga ... pa vse do jazza.

Redno se udeležuje seminarjev kompozicije v Sloveniji in tujini. Do sedaj je svoje znanje izpopolnjeval pri priznanih profesorjih, kot so prof. Klaus Ager, prof. Jana Andrevska, prof. Gyula Fekete, prof. Dušan Bavdek, prof. Stephen McNeff itd.

Ernest deluje kot klasični in filmski skladatelj, njegova dela izvajajo tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Izvedli so jih Pihalni orkester Akademije za glasbo, Mariborski operni orkester, Mariborski trobilni orkester in različne komorne inštrumentalne in pevske zasedbe. Poleg Ernestovih izvirnih del pa se izvajajo tudi njegove priredbe za najrazličnejše zasedbe in žanre. Leta 2019 je Mladinski pevski zbor Osnovne šole Šmarje – Sap na mednarodnem festivalu Veseli veter za otroke in mladino dosegel prvo mesto in absolutno zmago vseh kategorij z avtorsko skladbo na rusko besedilo Spomladansko neurje, ki jo je v ta namen zapisal Ernest. Napisal je tudi himno Podružnične šole Žalna.

Ernest danes poleg skladateljevanja zelo uspešno deluje tudi kot pedagog in korepetitor. Spremlja pevske zbore skoraj vseh osnovnih šol na dolenjskem koncu, redno pa igra tudi z Mešanim pevskim zborom Krka in v duu Tvoja glasba z violinistko Klaro Miklič.

IMG_9971.jpg
Duo Tvoja glasba 8.jpg
Klara magistrska.jpg
Solfeggio 2015.jpg
Klara solfeggio.jpg
WP_20150226_026 (1).jpg
Willems.jpg
Ernest magistrska.jpg
Solfeggio 2019.jpg
Solfeggio 2017.jpg
Erni Šmarje.jpg
Klara posebno priznanje.jpg
Ernest Prešernova.jpg

"Glasbo v celoti čutiš šele takrat, ko jo v vsem njenem bistvu predaš naprej."

Klara & Ernest

bottom of page